Princeza Leblebija

Bila jednom jedna princeza Leblebija. Živela je na Fruškoj gori, u maloj kući na kraju sela, zajedno sa svojim drugarima Jabukom, Šargarepom, Sremušem, Lukom, Paprikom i grupicom Začina. Jednoga dana ona je odlučila da napravi ručak. Ali, oni su bili toliko siromašni da ništa od namirnica nisu imali u kući…

Šta mislite, kako bi se mogla završiti ova bajka?

Ali, ovaj tekst nije o princezi iz bajke… ovo je tekst o jelima koja su pripremana na našoj prethodnoj radionici Kreativno kuvanje sa Dobrim prasetom.

A glavni sastojak svih jela je bila, niko drugi nego ona, naša princeza Leblebija :)

princeza leblebija naut slanutak

fotografija preuzeta sa poslovnazena.com

Leblebija je visokovredna namirnica u ljudskoj ishrani. Dobar je izvor proteina i gvožđa… čak i kuvana sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Takođe, sadrži veliku količinu kalcijuma u kombinaciji sa belančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ima nizak glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene vrste hrane). 100 grama leblebije ima 361 kaloriju.

Mlade zelene mahune leblebije nisu preporučljive za jelo.

leblebija slanutak naut seme zelena mahuna

fotografija preuzeta sa seeds-gallery.com

Na radionici kuvanja  (održanoj 28.02.2016.) smo pripremali sledeća jela:

* piće dobrodošlice: ZELENI KAŠASTI SOK

* predjelo: HUMUS NAMAZ – 3 VRSTE (osnovni, sa ajvarom, sa sremušem)

* krem supa od leblebije sa jabukama

* gulaš od leblebije

* zelena salata sa samoniklim biljem

* domaći beskvasni hrono hleb (3 vrste brašna, kim, ruzmarin…)

* slatki pire od leblebije

Slede recepti… a svaki učesnik naše radionice KREATIVNO KUVANJE SA DOBRIM PRASETOM dobija na poklon ovakvu knjižicu recepata. Ko sakupi sve knjižice, imaće na kraju ceo mali kuvar ;)

recepti leblebija naut slanutak

HUMUS NAMAZ

sastojci – za 3-4 osobe:
– leblebija 100gr (merena suva)
– susam (suvo pržen) 4 supene kašike
– beli luk 2-3 čena
– sok 1 limuna
– morska ili himalajska so 1 kafena kašika
– maslinovo ulje oko 5 supenih kašika
– peršunov list po želji

priprema:
Leblebiju natopiti prethodno veče.
Sutradan prosuti vodu, dosuti svežu vodu i kuvati dok skoro skroz ne omekša. Isključiti vatru i ostaviti poklopljeno oko 1/2 sata. Odliti vodu (sačuvati je za kasnije).
Sve staviti u blender i blendirati uz dodatak vode u kojoj se kuvala leblebija. Dodati još soli ili maslinovog ulja po svom ukusu.

predlozi za varijacije osnovnog namaza:

1/ U osnovni HUMUS namaz dodati 2-3 supene kašike domaćeg ajvara, malo aleve paprike i malo sitne ljute (čili) paprike.

2/ U osnovni HUMUS namaz dodati šaku svežeg sitno iseckanog sremuša (ili blanširanog i iseckanog španata, blitve…) i malo bibera.

3/ U osnovni HUMUS namaz dodati nekoliko kafenih kašika karija.

4/ U osnovni HUMUS namaz dodati dve pune šake svežeg peršunovog lista (ili drugog svežeg začinskog bilja).

 

KREM SUPA OD LEBLEBIJE SA JABUKAMA

sastojci – za 4-5 osoba:
– leblebija 100 g (merena suva)
– jabuka kisela 2 kom.
– crni luk 1 manja glavica
– začini (so, biber, biljni začin, kurkuma)
– voda
– malo ulja

priprema:
Leblebiju natopiti prethodno veče.
Sutradan vodu ocediti. Dosuti svežu vodu i kuvati leblebiju dok malo omekša. Ocediti, a vodu sačuvati za kasnije.
Sitno naseckati crni luk. Dinstati ga na malo ulja na tihoj vatri.
Naseći neoguljenu jabuku na kockice. Dodati je u šerpu sa lukom i dinstati zajedno oko 2 min. Dodati oceđenu leblebiju i začine. Kuvati uz dolivanje tople vode. Kad provri kuvati još oko 20 minuta. Ohladiti i izblendirati.
Ako je pregusta supa dodati još malo vode i prokuvati.

Po želji, posuti svežim peršunovim listom ili nekom drugom svežom začinskom biljkom i dodati malo sveže isceđenog soka od limuna.

Poslužiti uz prepečene kockice hleba.

 

GULAŠ OD LEBLEBIJE

sastojci:
– leblebija
– crni luk
– beli luk
– šargarepa
– peršun koren
– celer koren
– malo ulja
– začini (so, biljni začin, lovorov list, aleva paprika, čili paprika, bosiljak, cimet, kim mleveni, nana)
– paradajz sok
– belo vino
– voda
– brašno za zgušnjavanje ili gustin

priprema:
Leblebiju natopiti prethodno veče.
Sutradan prosuti vodu, dosuti svežu vodu i kuvati dok skoro skroz ne omekša. Odliti vodu (sačuvati je za kasnije).
U drugi lonac sipati malo ulja, ugrejati i staviti crni luk isečen na rebarca da se proprži (da postane staklast). Dodati beli luk, pržiti veoma kratko.
Dodati korenasto povrće (šargarepu, peršun, celer) isečeno na kockice. Naliti vode da prekrije povrće. Začiniti po ukusu. Kuvati dok povrće ne omekša.
Dodati kuvanu leblebiju i oko 1 dl belog vina.
Po potrebi dodati vode od kuvanja leblebija.
Kad provri dodati paradajz sok i pustiti da još jednom provri.

Ukoliko je jelo retko, razmutiti u šolji malo oštrog brašna sa vodom i to dodati u lonac, blago mešajući. Pustiti da vri 2-3 minuta. Umesto brašna, može se koristiti gustin (kukuruzni skrob).

Poslužiti uz domaći hleb.

 

SLATKI PIRE OD LEBLEBIJE

sastojci:
– kuvana leblebija
– suvo grožđe
– rum
– orasi mleveni
– šećer ili med po želji

*koristi se ista količina leblebije, oraha i suvog grožđa

priprema:
Suvo grožđe potopiti u rum (razblažen vodom) i ostaviti 1-2 sata da omekša. Nakon toga ocediti.
Blendirati sve sastojke uz dodatak vode u kojoj se kuvala leblebija (ili obične vode).
Po želji dodati kakao, cimet ili karanfilić.

Rasporediti u činijice i poslužiti uz posni šlag.

prijatno

Nadam se da ćete uživati u pripremljenim jelima, bar upola koliko su uživali učesnici radionice kuvanja kod nas na Ranču… i da od ručka ostanu samo prazne čaše i tanjiri ;)

Prijatno!