Hleb

Hleb… reč koja zvuči sasvim obično, jednostavno, svakidašnje.

Hleb… prvo što većina pomisli kad oseti glad.

Hleb… ako ga nemaš u kući, kao da nemaš ništa za jelo.

A koliko samo vrsta hlebova postoji… pa recepata raznih, u slikama, u video-tutorijalima… pa rasprava čiji je hleb bolje ispao… pa pitanja “Kako je tvoj hleb tako vazdušast?”…

Recept za moj hleb je jaaaako jednostavan. Ovom prilikom vam dajem tri recepta za hlebove od različitih vrsta brašna. Nadam se da će i vama uspevati kao meni.

hleb

BEZGLUTENSKI HELJDIN HLEB (na slici se nalazi desno)

sastojci:
– heljdino integralno brašno 450 gr
– pirinčano integralno brašno 150 gr
– topla voda 700 ml
– soda bikarbona 1,5 kafene kašike
– morska so malo
– maslinovo ulje malo

priprema:
Sjediniti sve sastojke.
Sipati masu u pleh za pečenje koji je prethodno namazan uljem.
Peći u ugrejanoj rerni na 200°C 20 minuta, zatim pokriti pek-papirom i peći još 20 minuta.
Ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, pa vaditi iz pleha.
Seći kad se ohladi.

INTEGRALNI BESKVASNI HLEB SA SEMENKAMA (na slici se nalazi u sredini)

sastojci:
– pšenično integralno brašno 350 gr
– ječmeno integralno brašno 150 gr
– prašak za pecivo 10 gr
– soda bikarbona 1 kafena kašika
– morska so 1/4 kafene kašike
– maslinovo ulje 2 supene kašike
– šaka semenki po želji (suncokret, golica, susam, lan)
– voda 1/2 litre
– sirće 1 supena kašika

priprema:
Sjediniti sve sastojke, osim sirćeta. Dobro izmešati varjačom. Dodati sirće i još jednom izmešati.
Sipati masu u pleh za pečenje koji je prethodno namazan uljem.
Peći u ugrejanoj rerni na 200°C 35 minuta.
Ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, pa vaditi iz pleha.
Seći kad se ohladi.

BEZGLUTENSKI PIRINČANI HLEB (na slici se nalazi levo)

sastojci:
– pirinčano integralno brašno 500 gr
– šećer 1 kafena kašika
– morska so 1 kafena kašika (može i dosta manje)
– svež kvasac 40 gr
– topla voda 250-300 ml
– origano 1 supena kašika + malo za posipanje
– mleveni kim 1/2 kafene kašike

priprema:
Sjediniti sve sastojke. Rukom umesiti. Ostaviti na toplom da poraste.
Sipati masu u pleh za pečenje koji je prethodno namazan uljem.
Odgore posuti origanom.
Peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, pa vaditi iz pleha.
Seći kad se ohladi.

Jel vam već miriše? Prijatno :)