Sremuš

Sremuš ili divlji beli luk ili medveđi luk je jedna od mojih omiljenih prolećnih salata. Zapravo, najviše volim da pojedem par tek ubranih listova sremuša još u šumi, čim ih uberem.

Glavni problem je što sremuš ne raste bilo gde. Postoje lokacije na Fruškoj gori, udaljene 20-30km od našeg ranča. Ali, to me ne sprečava da idem u branje sremuša :) Još jedan problem predstavlja to što on raste samo početkom proleća i oko mesec dana je moguće brati njegove listove. Naime, listovi su dobri za korištenje dok sremuš ne procveta, nakon toga više ne.

prvi sremuš

Ukoliko ne znate kako sremuš izgleda u prirodi, postoji mogućnost zamene sa mrazovcem ili đurđevkom, koji su OTROVNI. Međutim, sremuš možete prepoznati po karakterističnom mirisu na beli luk. Jedino on ima takav miris, dok ga otrovni dvojnici nemaju. Ako ni pored toga niste sigurni, najbolje je da ga ne berete sami.

sremuš

Sremuš ima brojna lekovita svojstva. Nabrojaću samo neka od njih:

  • antibakterijsko delovanje
  • antibiotsko delovanje
  • antimikrobno delovanje
  • snižava krvni pritisak
  • čisti jetru i creva od toksina
  • prevenira aterosklerozu
  • prevenira prehladu i gripu
  • otklanja tegobe sa probavom
  • otklanja gasove i nadutost stomaka
  • leči urinarne infekcije, podstiče lučenje mokraće i rad bubrega

Termičkom obradom i sušenjem, gubi svoja lekovita svojstva, ali ne i svoju kulinarsku vrednost :)

Ja SUŠENI LIST SREMUŠA koristim kao začin u jelima. Takođe, pravim veoma ukusan PESTO OD SREMUŠA, koji čuvam u frižideru ili zamrzavam. Oba postupka su se pokazala veoma dobrim. Pravim i VEGANSKU PROJU SA SREMUŠEM. To su mi omiljeni načini korištenja sremuša, osim u salatama.

pesto sremus

RECEPT ZA PESTO OD SREMUŠA

List sremuša sitno iseckam, stavim ga u blender sa nožićima i dodam morsku so i hladno ceđeno maslinovo ulje. Blendiram do željene finoće. Po potrebi dodajem ulje.

Stavim u tegle i držim u frižideru. Mada, mislim da bi se održao i van frižidera, u ostavi. Deo pesta sam zamrzavala i mogu da kažem da sam zadovoljna ishodom. Ukus i boja su ostali isti kao kod sveže pripremljenog.

Ovako pripremljen pesto od sremuša se može obogatiti suncokretovim semenom ili pinjolama. Kao takav ga koristim uz špagete. Ne treba ga dodavati puno zbog toga što snižava pritisak, pa vam se može desiti (kao meni) da odjednom osetite vrtoglavicu i blagu omamljenost i pospanost.

RECEPT ZA VEGANSKU PROJU SA SREMUŠEM

  • 2 šolje kukuruznog griza
  • 2 šolje pšeničnog brašna
  • 1 šolje kukuruznog brašna
  • 1 kafena kašičica morske soli
  • 2 kafene kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja ulja
  • 3 šolje mineralne vode
  • 2 pune šake iseckanog sremuša

Sve sastojke sjediniti. Masu sipati u tepsiju koja je prethodno nauljena i posuta brašnom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20-30 minuta. Probati viljuškom da li je gotovo. Ostaviti da se ohladi i onda seći na komade po želji.

vegan proja sremus

Ukoliko vi imate neki oproban recept sa sremušem, možete mi poslati na mail dobro.prase@gmail.com ili doneti kod nas na ranč :)