Domaća marmelada od šljive sa dodatkom crne čokolade

Domaća marmelada od šljive sa dodatkom crne čokolade

Nakon objave ovog videa na našem Instagram profilu i Facebook strani ranča, počela su da nam pristižu pitanja kako se pravi naša DOMAĆA MARMELADA OD ŠLJIVE SA DODATKOM CRNE ČOKOLADE. Vaše interesovanje i nije toliko neobično, koliko su, naizgled, neobični sastojci ove marmelade :)

Kao što znate, u našoj kuhinji se pravi krajnje obična i jednostavna hrana, od lako dostupnih sastojaka. Tako je i ova domaća marmelada od šljive sa dodatkom crne čokolade sastavljena od svega dva sastojka… to su, razumljivo, šljiva i crna čokolada :)

Način pripreme je, takođe, veoma jednostavan. Kupite (ili dobijete od komšija) sasvim zrele šljive. One su prirodno slatke i zato nije potrebno dodavati šećer u marmeladu. Na oko 5 kg šljiva vam je potrebna jedna crna čokolada od 200gr. Šljive operete, iscepate i izvadite koštice. Rernu ugrejete na 180 do 200°C i napunite tepsiju pripremljenim šljivama (u moju tepsiju staje 5 kg šljiva u jednoj turi). Pustite da se krčkaju oko 2-3 sata, povremeno mešajući. Na priloženom snimku su šljive koje su već skoro dovoljno ukrčkane. Kad vam šljive izgledaju dovoljno ukrčkane, izvadite tepsiju iz rerne i nakon par minuta umešate izlomljenu crnu čokoladu. Dobro sve promešate i sipate u čiste tegle. Odmah zatvorite metalnim zatvaračem i okrenete teglu naopačke na par minuta. Po isteku 5 minuta, tegle okrenete ponovo normalno na dno. Kad se tegle ohlade, možete vašu domaću marmeladu od šljive sa dodatkom crne čokolade spremiti i ostavu… ili pojesti sve za par dana ;)

Ovaj recept je nastao još kad su naša deca bila mala… pretpostavljate, neko od njih nije hteo da jede voće ni u kom obliku… ovo je bio jedini način za konzumaciju šljiva :)

Prijatno!