Lenja lenja pita

lenja lenja pita

lenja lenja pita

Lenja lenja pita….nije greška u pravopisu :) recept je toliko jednostavan, da ga čak i oni lenji mogu napraviti brzo i lako.

Recept za pripremu ovog kolača sam nedavno pročitala u jednoj od fejsbuk grupa u koje sam učlanjena. Čitajući način pripreme, pomislila sam da se osoba koja je postavila recept zabunila… da je greškom obrnula sastojke kore i fila. Komentarisala sam (postavila sam pitanje da li je možda trebalo obrnuto da napiše). Na moj komentar je ona odgovorila da se nije zabunila, da je sve tako kako je napisala. Osim mog komentara, bilo je komentara i drugih osoba koje su mislile kao i ja. Razvila se diskusija o tome da li je moguće po tom receptu napraviti lenju pitu. Sve to me je zaintrigiralo da pokušam da napravim kolač po datom receptu… makar bacila sav materijal ukoliko kolač ne bude valjao (oni koji me poznaju znaju da ja nikada ništa od hrane ne bacam).

Kad budete pročitali recept razumećete o čemu sam malopre pisala :)

LENJA LENJA PITA – recept

sastojci – za kore:
– pšenično brašno 300gr
– pšenični griz 300gr
– šećer 150gr
– prašak za pecivo 10gr

sastojci – za fil
– jabuke izrendane 1kg
– ulje 2dl
– vanil šećer 1 kesica
– cimet 1 supena kašika (ili po želji)

priprema:
U činiji sjediniti sve suve sastojke za kore. Može se dodati još 1/4 kafene kašike kurkume, radi lepše boje.
U drugoj činiji izmešati sve sastojke za fil.
Tepsiju obložiti pek papirom. Posuti malo više od pola mase za kore. Poravnati. Zatim staviti masu za fil, koju takođe treba poravnati. Odgore posuti preostalom masom za kore i poravnati.
Staviti u rernu ugrejanu na 180°C i peći 40-50 minuta. Dobro ohladiti pre sečenja.

*update oktobar 2019.

Tokom mog odmora u oktobru ove godine, boraveći u Petrinji (Hrvatska), družila sam se sa grupom planinara. Zajedno smo išli u organizovano pešačenje sa branjem kestena na Hrastovačkoj gori. Na pauzi kod planinarskog doma jedna žena, koja je sedela za istim stolom kao i ja, ponudila me je svojom domaćom pitom sa jabukama. Uzela sam jedno parče, jer je jako navaljivala… a nije red da uvredim domaćicu :) Kolač je bio ukusan, pa sam pitala za recept. Ispostavilo se da je recept jako sličan prethodnom receptu “lenja lenja pita”. Međutim, po ovom novom receptu u kolač se ne stavlja ulje, već se odgore nasecka ili narenda puter pre pečenja… tako gornja korica postane fina krckava.

Po dolasku kući, novi recept je morao biti isproban ;) I tako su, u poboljšanoj Lenjoj lenjoj piti, uživali svi koji su u juče navratili do ranča.

U nastavku pišem i novi recept.

LENJA LENJA PITA – poboljšani recept

sastojci – za kore:
– pšenično brašno 2 veće šolje
– pšenični griz 2 veće šolje
– šećer 1 veća šolja
– prašak za pecivo 10gr
– vanil šećer 10gr

sastojci – za fil:
– jabuke izrendane 1,5kg
– cimet 1 supena kašika (ili po želji)

sastojci – za odgore:
– puter iz fridera oko 75gr

priprema:
U činiji sjediniti sve suve sastojke za kore. 
U drugoj činiji izmešati jabuke sa cimetom, za fil.
Tepsiju nauljiti ili podmazati puterom. Posuti trećinu mase za kore. Poravnati. Zatim staviti polovinu mase za fil, koju takođe treba poravnati. Dodati opet trećinu mase za kore i polovinu mase za fil. Odgore posuti preostalom masom za kore i poravnati. Odgore narendati ili naseckati komadiće putera.
Staviti u rernu ugrejanu na 180°C i peći dok ne porumeni. Dobro ohladiti pre sečenja.

Znači, verujte mi na reč, recept je napisan bez greške… probajte, nećete se pokajati :)

Pišite vaše utiske na dobro.prase@gmail.com ili na našoj fejsbuk strani.