Moja organska bašta

Prolećno vreme je ove godine stiglo ranije nego što je to uobičajeno… moja organska bašta me zove… čujem i osetim njen zov, jer rad u bašti je, zapravo, moja potreba… meditacija kroz rad u bašti :)

moja organska bašta

Pre neki dan sam otišla do bašte “samo da vidim” i zadržala se 1,5 sat čupkajući korov. Naravno, tu su se odmah stvorile i naše mačke koje su, takođe, željne mog društva nakon zimskog perioda nemaženja :)

moja organska bašta mačka

Pre svega, želim da vam objasnim šta za mene znači moja organska bašta.

ZDRAVA HRANA

Organska hrana je danas dostupna u prodavnicama velikih trgovinskih lanaca, na nekim od pijačnih tezgi, u specijalizovanim prodavnicama organske hrane…

Čak i ta hrana koja poseduje zvanični sertifikat organskog proizvoda je ubrana dosta sati ranije… čak i po nekoliko dana ranije, da bi stigla da se upakuje i transportuje do kupaca.

Tek gajenjem sopstvenog organskog voća, povrća i začinskog bilja ja sam postala sigurna da je hrana koju jedemo moja porodica i ja maksimalno zdrava i sveža.

ZDRAVA ŽIVOTNA SREDINA

Moja organska bašta se štiti od štetočina na prirodan način. Jedan od principa organskog baštovanstva je mešovita sadnja. Moje biljke su veoma pažljive prema susednim biljkama… jedne biljke štite druge :) Tako ćete u mojoj bašti videti dragoljub, neven i kadificu pored paradajza, ili mirođiju pored krastavca, a među jagodama pokoji beli luk.

kadifica orgaska basta paradajz

Takođe, preventivno prskanje ili prskanje radi lečenja biljaka izvodim prirodnim prepartima od koprive, sa sodom bikarbonom i slično (pisaću o tome u nekom od narednih tekstova).

SMANJENJE KOLIČINE KUĆNOG OTPADA

Pre 20-ak godina, preseljenjem iz grada na selo, promenili smo navike u odlaganju otpada. Sve što je moglo da se ponovo upotrebi u druge svrhe – koristili smo ponovo, i ponovo, i ponovo, i još jednom ponovo, dok je upotrebljivo za bilo koju svrhu. Sve što je moglo da se razgradi prirodnim putem – odlagali smo na kompostnu gomilu, stvarajući odlično đubrivo za moju organsku baštu :)

kompost organska basta

UŠTEDA I POVEĆANJE KUĆNOG BUDŽETA

Moja organska bašta ostvaruje značajne uštede u našem kućnom budžetu, a od prodaje proizvoda koji preteknu možemo i da ga povećamo.

Planiram sadnju u bašti tako da tokom cele godine ima nešto od povrća za branje. Od godine do godine se dešava da nekog povrća ima toliko mnogo više nego što mi možemo da potrošimo. Tada izmišljam nova jela, pa čak i poslastice od povrća. A, ponekad pripremam, konzerviranjem ili sušenjem, domaću zimnicu i začine za zimski period. Nešto od tog možete i kupiti kad dođete kod nas na ranč ili, čak, naručiti da vam donesemo ako živite u Novom Sadu.

jagoda pekmez voće marmelada domaći

TERAPIJA MEDITACIJOM

Terapija meditacijom se nalazi na poslednjem mestu ovog popisa, ali je meni na prvom mestu po važnosti :)

Kako sprovodim ovu terapiju? Jednostavno… samo provedem vreme čupkajući korov u bašti.

Naučno je dokazano da automatski manuelni rad, za koji nije potrebno razmišljanje i koncentracija, rasterećuje mozak na isti način kao i meditacija. Takođe oslobađa od stresa i deluje umirujuće, a snižava i krvni pritisak.

Korisno za baštu, a korisno i za mene ;)

Pokušajte i vi… svideće vam se :)