Palačinke od heljde

Palačinke od heljde
Palačinke od heljde

Kada nam se najave manje grupe gostiju, najčešće im pravim ove jednostavne palačinke od heljde.

Veoma su zahvalne za maštovite domaćice. Mogu se služiti kao slatka ili slana varijanta. U smesu se ne stavlja šećer ili neki drugi zaslađivač, tako da ima dosta prostora za maštovitost :)

Ja ih najčešće služim prelivene domaćim sirupom od maslačkovog cveta. Tako poslužene, postale su jedna od poslastica po kojima smo poznati.

RECEPT

Odmerite 130gr integralnog heljdinog brašna. Dodajte 1 jaje (ili pola zrele izgnječene banane), prstohvat soli, 1 prašak za pecivo, 2 supene kašike ulja (bez ukusa) i 1 čašu gazirane mineralne vode.

Sve to umutiti i ostaviti u frižideru barem 2-3 sata, a može i preko noći.

Peći na zagrejanom nelepljivom tiganju koji pre svake ture treba četkicom nauljiti. Kad se jedna strana ispeče, okrenuti i peći drugu stranu. Ovakve palačinke od heljde se veoma brzo peku.

Najlakše je peći male palačinke od heljde, jer se tako najlakše okreću.

A, postoji i trik da ne isprljate pola kuhinje dok pečete ove palačinke. Jednostavno smesu sipate u plastičnu flašicu (od gazirane mineralne vode koju ste koristili za smesu) i sipate na ugrejan i nauljen tiganj. Tako skoro sve palačinke budu jednake veličine… a još možete i praviti neke oblike (na primer oblik mede ili gice) koji će gostima biti zanimljivi, posebno deci.

Pišite utiske ili vaše predloge za serviranje.

Prijatno :)