Tajna koju krije narandžasti lampion

Da li znate koja je tajna koju krije narandžasti lampion? Otkriću vam u sledećem tekstu :)

tajna koju krije narandzasti lampion

Šetajući fruškogorskim stazama, svake jeseni, pored puteva na obodu šume, možete primetiti biljku sa puno narandžastih lampiona.

fizalis

fotografija preuzeta sa www.tOrange.us

Možda ste je ubrali zbog njene dekorativnosti. Ali, verovatno niste znali da su njeni plodovi jestivi, veoma ukusni i prepuni vitamina ;)

To je Fizalis, jednogodišnja biljka, iz porodice Solanaceae. Plod je kiselo-sladak, pomalo oporog/gorkog ukusa. Bogat je šećerima, pektinom, limunskom kiselinom, vitaminom C, mineralima (fosfor, kalijum…) i karotinoidom fizalinom (koji je gorkog ukusa). Sadrži i mnoge bioaktivne supstance, uključujući flavonoide, alkaloide i razne vrste biljnih steroida. Ima visok sadržaj proteina (16%).

fizalis

Fotografija preuzeta sa www.vkusnoblog.net

Zbog svog sastava povoljno deluje na povećanje opšteg imuniteta organizma. Osim toga spada u antioksidanse, a ima i antibiotsko i antivirusno dejstvo. Takođe snižava i povišeni krvni pritisak.

Sledeći put kada u prirodi ugledate fizalis, uberite nekoliko plodova i pojedite ih odmah. Stajanjem gube na ukusu i kvalitetu. Obratite pažnju da se jede samo plod (okrugla bobica), a omot ploda (lampion) je otrovan/nejestiv. Takođe, nije dobro pojesti veliku količinu odjednom. Preporučuje se do 10 komada… ko izdrži ;)

Eto, to je tajna koju krije narandžasti lampion, meni jedna od omiljenih jesenjih “grickalica” tokom pešačenja Fruškom gorom.