Zdrav namaz od samo 3 sastojka

Čuli ste da je margarin jako loš… puter vam je skup, a i čuli ste da ima neke loše masnoće… za sojine proizvode niste sigurni da li su GMO ili ne… gotovi veganski ili vegetarijanski namazi imaju prilično visoke cene…

Ako vam se ovakve ili slične misli motaju po glavi, a vi samo želite da se hranite zdravo i jednostavno, ovo je pravi recept za vas.

Za pripremu vam je potreban multipraktik/secko/blender sa nožićima, mada, ako ga i nemate, možete se poslužiti i ručnom mašinom za mlevenje. Namaz će, u tom slučaju, imati malo krupniju granulaciju.

Evo i recepta :)

Sastojci:

  • sirovi suncokret 200gr
  • sok od jednog limuna
  • beli luk 3-4 čena (po želji i više)
  • morska so (po želji)
  • peršunov list (po želji)

Način pripreme:

Sirovi suncokret oprati u nekoliko voda, a zatim natopiti i ostaviti da prenoći (minimalno vreme natapanja je 2-3 sata).

Nakon toga suncokret ocediti, a vodu baciti.

U multipraktik staviti ovako pripremljen suncokret, beli luk, limunov sok i morsku so. Blendirati do željene finoće. Po potrebi dodavati vode.

Ukoliko želite da stavite i peršunov list, dodajte ga na početku blendiranja.

*Namaz držite u frižideru, najviše dve nedelje.

Predlog za posluženje:

Namaz od sirovog suncokreta možete poslužiti uz hleb, prepečeni tost ili krekere (recept za savršeno lake i jeftine krekere ću dati u nekoj od narednih objava).

suncokret namaz 2

Ukoliko želite da ovaj namaz koristite za pravljenje sendviča, predlažem vam da odgore stavite list zelene salate i paradajz i krastavac isečene na kolutove.

suncokret namaz 1

Uz ovaj namaz se dobro slažu i sveže crvene paprike isečene na štapiće ili praziluk isečen na kolutove ili štapiće.

Možete praviti i smešne sendviče… deca ih obožavaju… ili čak sa porukama, ako ste vešti.

faca sendvic

Uostalom, dajte mašti na volju… kreativnost je na ceni :)

Sretno u izradi namaza… i prijatno!

P.S.

Ako želite da se pohvalite svojim kreacijama i varijacijama ovog namaza, slobodno nam pošaljite fotografije i opis rada na mail dobro.prase@gmail.com… objavićemo najzanimljivije na našoj FB strani.