Zova

Zova je biljka koja obilato raste na Fruškoj gori. O njoj nije potrebno mnogo govoriti… lekovita je, a njen cvet je i jestiv. Ko još nije probao pohovan cvet od zove, pa još sa prelivom od maslačkovog sirupa… mmmmm… obavezno da proba dok se još može pronaći zova u cvetu.

Mi svake godine organizujemo branje cveta zove. Nekad sa prijateljima, nekad sami, uvek beremo u šumi, daleko od gradske sredine i zagađenja. Jer, samo tako cvet zove, ubran u čistoj sredini, prenosi svoje blagodeti uživaocima… na primer soka od zove :)

zova

Način pripreme ovog sirupa za sok od zove je tradicionalan, a recept, po kome ga ja pravim, potiče još od moje bake (koja je bila rođena oko 1920-e godine).

Sirup za sok od zove

sastojci:
– 32 veća cveta zove (može i malo više)
– voda 10 litara
– šećer 5 kg
– limuntus 10 kesica / 100 gr
– konzervans 2 kesice /10 gr (po želji)

priprema:
Potopite cvet zove u hladnu vodu. Ukoliko koristite konzervans, dodajte i njega. Ostavite da stoji 24 sata. Nakon toga procedite kroz gazu.

Dodate šećer i limuntus. Ostavite da stoji 24 sata, povremeno mešajući da bi se šećer otopio.

Nalijete u flaše i dobro zatvorite.

Ukoliko ne koristite konzervans, a želite da vam sirup stoji duže vremena, u poslednjoj fazi pripreme prokuvajte i tako vruće sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i “utrpajte”… to znači: umotajte flaše u ćebe ili jorgan, može da posluži i zimska jakna :) i ostavite nekoliko dana da se tako umotane ohlade (kao što se radi sa kuvanim paradajzom).

sirup zova

Živeli!

Javite utiske o ukusu… svi koji probaju sok od zove kod nas nam kažu “takav je moja baka pravila” <3